sokobanja, soko banja, apartmani, smestaj, privatni smestaj

Mnogo je legendi koje se vežu uz Sokobanju. Jedna od najzanimljivijih je ona o obližnjem proplanku i popularnom izletištu Lepterija.

Lepterija

Lepterija sa Sokogradom

Prema predanju, Župan, sin vlasnika obližnjeg Vrmdžanskog grada, zaljubio se u Lepteriju, kćerku tadašnjeg vladara Sokograda. Kako su Županov i Lepterijin otac stalno ratovali zbog poseda, nisu podržavali njihovu vezu. Lepterija jedne noći odluči da pobegne. To je njenog oca toliko razljutilo da je slugama naredio da je pogube kada je pronađu. Kada je potera stigla begunce Lepteriju su pogubili, a Župan je od tuge skočio u najdublji vir Moravice. I danas se čuveno izletište na proplanku kraj Sokobanje naziva Lepterija, a vir (sada plaža) – Župan. Druga, neki kažu verovatnija, legenda kaže da ime Lepterija potiče od grčke reči sloboda. Naime, Sokograd je nastao na ostacima rimske tvrđave, a među tadašnjim robovima najviše je bilo Grka, koji su obližnji proplanak nazvali – Slobodište.

S Lepterije se, drvenim mostićem preko Moravice, dolazi do staze koja vodi do prirodnog fenomena poznatog kao Bogorodica u steni. Ipak, lepše ga je posmatrati malo izdalje odakle se jasno ocrtavaju siluete Bogomajke sa njenim Mladencem. Udubljenje u steni ima oblike majke s detetom, a prema predanju u toj se steni sakrila Bogorodica s Hristom u naručju, bežeći pred Rimljanima. Svako ko pred stenom upali sveće, činiće mu se svako dobro na ovome svetu.

Bogorodica u steni
Bogorodica u steni

Iz stene koja oslikava jedan od simbola stubova hrišćanstva vezana priča, da se na određeni praznik (Veliki petak) tu pojavljuje voda iz kamena koja je lekovita za oči. svake godine na Veliki petak poteče voda koja se tokom godine ne pojavljuje.

izvor Bele vode
izvor Bele vode

Šetnja do Lepterije vodi kroz predivne panorame koje obiluju zelenilom. Na tom putu je i restoran „Pećina“ smešten ispod stene na obali reke. Idealno mesto za ručak u prirodi ili odmor uz kafu u toku šetnje.

Restoran Pećina
Restoran Pećina

Na samom izletištu, koje je takoðe pored reke postoji deo sa nekoliko stolova i klupa, kao i mesta gde se može praviti roštilj i drugi specijaliteti. Na Lepteriji postoje i dva izvora (tople i hladne vode), kao i mesta za kupanje i sunčanje.

Lepterija
Lepterija
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: